Menu Sluiten

Sterilisatoren Tandarts

De professionele apparaten van Miele zijn speciaal afgestemd op de behoeften van professionals zoals bedrijven, instellingen, hotels, restaurants, slagers, bakkers, kappers, tandartsen…

87303328730332

More info

tags: Industriele Vaatwasser – Horeca Vaatwasser – Afwasmachine Horeca – Afwasmachine Industrieel – Afwasmachines Horeca – 

Wenst u meer info over sterilisatoren tandarts kijk dan vlug op https://www.miele.be/nl/professional/index.htm | Sterilisatoren Tandarts

Reiniging van sterilisatoren voor tandartsen

Tandartsen hebben een steriele omgeving nodig om ziektekiemen te elimineren en infecties te voorkomen. Daarom wordt er regelmatig gezorgd voor grondige sanitaire voorzieningen zoals sterilisatoren die gebruikt worden om instrumenten te desinfecteren. In deze blog wordt uitlege hoe sterilisatoren voor tandartsen op de juiste manier moeten worden schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Waarom zijn sterilisatoren zo belangrijk?

De volgende instrumenten worden gebruikt in de mond van de patiënt en moeten daarom altijd steriel zijn:

  • Instrumenten met scherpe randen, zoals bijvoorbeeld tangen, pincetten en sneetangen om tandsteen of tandplak te verwijderen.

  • Drillbits en boorkronen om cariës te verwijderen.

  • Ultrasoon scalers en endodontie-instrumenten met diamantkopjes om tanden te graveren.

De Amerikaanse Centers for Disease Control en Prevention (CDC) stelt standaarden voor het reinigen en desinfecteren van deze instrumenten. Ze adviseren dat al het instrumentarium op de juiste manier en volgens strikte hygiënerichtlijnen wordt gereinigd en gedesinfecteerd met behulp van sterilisatoren.

Soorten sterilisatoren

Er zijn verschillende soorten sterilisatoren voor tandartsen. De meest voorkomende sterilisatoren zijn:

  • Stoombestendige sterilisatoren

Stoombestendige sterilisatoren zijn ontworpen om verschillende soorten instrumenten te steriliseren met behulp van stoom die het levensbelangrijke micro-organismen vernietigt en het instrument vervolgens steriel maakt.

  • Chemische gevulde sterilisatoren

Het chemische desinfectiemiddel doodt micro-organismen die instrumenten kunnen besmetten. Het proces bestaat uit het verwarmen van het desinfectiemiddel tot een kritisch temperatuurniveau om te zorgen dat het volledig wordt gedesinfecteerd.

  • Autoclaven

Een autoclaaf is een apparaat dat gebruikmaakt van stoom en druk om elk type instrument te desinfecteren. Automatische autoclaven hebben meestal een timer waarmee de operatoren het desinfectieproces kunnen volgen.

Wat is de juiste manier om sterilisatoren schoon te maken?

Als uw praktijk sterilisatoren in gebruik heeft, is het net zo belangrijk om deze op regelmatige basis schoon te maken om te zorgen voor een correct functioneren. Sterilisatoren hebben normaal gesproken een ´filter´ waar alle afvalproducten samenkomen. Verwijder daarom, vooral wanneer uw sterilisator veel wordt gebruikt, regelmatig deze filter om te voorkomen dat de luchtstroom wordt belemmerd. U vindt eenvoudig originele filters voor Miele-sterilisatoren hier.

Daarnaast is het essentieel dat u, afhankelijk van het type sterilisator, regelmatig onderhoudsprestaties uitvoert. Als uw praktijk bijvoorbeeld een stoombestendige sterilisator gebruikt, is het belangrijk dat deze jaarlijks wordt onderhouden. Schakel hiervoor altijd de dichtstbijzijnde serviceverstrekker in om de juiste diensten te krijgen.

Hoe kan ik de efficiëntie van mijn sterilisator optimaliseren?

Voordat u uw sterilisator gebruikt, moet u ervoor zorgen dat het op de juiste manier wordt schoongemaakt en gedesinfecteerd. Om de efficiëntie van uw sterilisator te optimaliseren, volgt u de volgende stappen:

  • Installeer de juiste filters en vervang deze regelmatig.

  • Voer periodiek onderhoud uit.

  • Inspecteer regelmatig het contolepaneel wanneer de desinfectiecyclus voltooid is.

  • Controleer voor elk gebruik of het desinfecteermiddel nog actief is.

  • Plaats het instrument op de juiste manier in de sterilisator en laat de deur openstaan tot de desinfectiecyclus is voltooid.

  • Leeg het condensbakje na elk gebruik.

Met deze simpele tips kunt u ervoor zorgen dat uw sterilisator uw patiënten blijft beschermen tegen infecties.

Conclusie

Met deze blog hebben we laten zien hoe essentieel sterilisatoren zijn voor tandartsen, hoe deze verschillende soorten zijn en hoe we ze correct kunnen onderhouden en schoonmaken. U kunt door het volgen van deze simpele stappen ervoor zorgen dat uw sterilisator correct werkt, uw patiënten beschermt en uw praktijk succesvol opereert.


Onderstaand kan u algemene informatie vinden doch deze behoort niet specifiek tot bovenvermeld bedrijf
.

Sterilisatoren tandarts

!–StopPubText–>.